Betaalbaar Juridisch Advies en Mindfulness Almere
 

Airbnb boete.

De gemeente kan een bestuurlijke boete opleggen aan een huiseigenaar die zijn woning voor vakantiedoeleinden verhuurt. Die verhuur kan in strijd zijn met de Huisvestingswet.  Vakantieverhuur kan tot gevolg hebben dat een deel van het woningaanbod niet meer beschikbaar is voor normale bewoning. De wetgever vindt dat niet wenselijk. Het op hotelmatige wijze verhuren wordt als een onttrekking aan de woonvoorraad gezien zo blijkt uit uitspraken van rechters.

Een voorwaarde voor het opleggen van een boete is wel dat de gemeenteraad in een verordening heeft bepaald dat de boete kan worden opgelegd. Het  bestemmingsplan of de Algemene Plaatselijke Verordering kan ook een verbod van verhuur regelen.

De gemeente moet echter wel zorgvuldig onderzoeken en motiveren dat er sprake is van niet toegestane verhuur via Airbnb. Als de gemeente dit niet goed doet kun je dit aanvechten door in bezwaar en beroep te gaan. Er zijn gevallen bekend in de rechtspraak dat een besluit is vernietigd en een boete niet betaald hoefde te worden.

Heeft u een boete gekregen voor verhuur via airbnb? Het kan de moeite lonen om er eens naar te laten kijken.

Neem eens vrijblijvend contact met ons op  06- 2 12321 62 of stuur een bericht via Contact

Home